Training Politiek Kompas

Nieuw perspectief op samenwerken met de politiek 

 

Werken bij de overheid is werken in een spanningsveld van samenleving, politiek, bestuur en je eigen organisatie. 

Complex en niet altijd even doorzichtig. Het samenspel tussen de verschillende betrokkenen is vaak onvoorspelbaar. Partijen hebben verschillende belangen die regelmatig onverenigbaar lijken en gedoe opleveren. Toch moet er uiteindelijk tot een gedragen aanpak worden gekomen. Daarnaast ben je gehouden aan bureaucratische regels, afstemming en afspraken. Daardoor duurt het allemaal vaak veel langer dan je graag zou willen.

Waar bestuurlijke processen door velen als droge en stugge stof worden ervaren, weet Wilco daar een interessante twist aan te geven. Door zijn werkervaring in het ambtelijke- en politieke veld heeft hij een vernieuwende kijk en brengt hij beide perspectieven goed samen. … Wilco combineert verdiepende stof met praktische tools. In de cursus was veel ruimte voor verdieping, persoonlijke anekdotes en casuïstiek. De cursus heeft mij nieuwe inzichten gegeven over het politieke krachtenveld waarin ik werk en mijn eigen handelen.  (Ilse)

Wanneer doe je mee?
Je bent een professional en specialist op je vakgebied. Je hebt goed zicht op de inhoud van je werk en het daarbij behorende netwerk. Het contact met je directe collega’s is goed.

Als het gaat om besluitvorming heb je regelmatig de gedachte: ik heb er onvoldoende zicht en grip op. Op voorstellen volgt een andere reactie dan je verwacht. Je werkt aan een project, en terwijl het project loopt, verandert het doel of er wordt iets aan toegevoegd waardoor alles ineens anders moet. En iedereen moet over alles meepraten….

Het politieke proces lijkt soms een black box; je weet wat je erin stopt, je ziet wat eruit komt, maar je ervaart onvoldoende invloed op wat er in de tussentijd gebeurt.

Daar wil je mee aan de slag. Zodat je meer invloed hebt op jouw aandeel. Dat levert meer rust en zekerheid op, en vaak ook een andere uitkomst. 

Door het uitwerken van ingebrachte casussen en vaak aan de hand van ervaringen van Wilco zelf weet hij de theorie helder over te brengen. Daarbij is ruimte voor vragen en discussie. Wilco krijgt het tijdens de trainingen voor elkaar om iedereen actief mee te laten denken en doen. Ik raad iedereen werkzaam binnen een gemeentelijke organisatie deze trainingen van harte aan! (Merel) 

Wat gaan we doen?
In deze boeiende en leerzame 2-daagse training krijg je meer inzicht in de politieke context en scherp je je politieke sensitiviteit verder aan.

Politieke sensitiviteit is kennis van politieke verhoudingen. Omgevingsgericht in relatie tot de rol van je eigen organisatie. Je beheerst de vaardigheden om effectief te adviseren. Een advies schrijven is maar 1 stap van het totale proces. Je krijgt grip óp dat proces. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je gerichter invloed uitoefenen. Politieke sensitiviteit kun je alleen tot persoonlijk meesterschap maken als je heel helder hebt wat het speelveld is waarin je je beweegt. En vervolgens wat jij daarin doet.

Tijdens de trainingsdagen verdiep je je kennis van het politiek-ambtelijk samenspel.
Je discussieert over actuele trends en ontwikkelingen en deelt je ervaringen met gelijkgestemden, en leert ook van elkaar.
Je gaat actief aan de slag met eigen casuïstiek.Je werkt tijdens de training aan verdieping en inzicht in de politieke context, je scherpt je politieke sensitiviteit verder aan. Politieke sensitiviteit kun je alleen tot meesterschap maken als je het speelveld heel helder in beeld hebt. En wat je daarin kan betekenen.

In deze dagen verdiep je je kennis van de politiek-bestuurlijke setting. Je discussieert over actuele trends en ontwikkelingen en deelt je ervaringen met gelijkgestemden. Je gaat aan de slag met eigen casuïstiek.

Onderwerpen
De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • De politieke dynamiek en de invloed daarvan op jouw dagelijkse werk
  • Jouw positie in het bestuurlijk-ambtelijk samenspel. Loyaal of doen wat je gezegd wordt.
  • De politiek in de netwerksamenleving: veranderende verhoudingen
  • Adviseren aan bestuur en politiek: do’s en don’ts
  • Het politieke krachtenveld in een eigen casus

Wil je in 2 dagen meer grip op je werk? Waardoor je effectiever en met meer plezier je werk doet?

Meld je dan hier aan: Ja ik doe mee

Groepsgrootte en trainer 
De trainer is Wilco van Egmond. Wilco heeft veel ervaring in het werken bij gemeenten en provincies als interim-manager, gemeentesecretaris, adviseur en trainer.

De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers.
De training is geschikt voor medewerkers van gemeenten, provincies en waterschappen.

Data
Dag 1: 17 september 2021
Dag 2: 24 september 2021

De training wordt online gegeven via Microsoft Teams

In-company training

De training wordt ook in-company aangeboden. In dat geval is maatwerk mogelijk. Hierdoor wordt aangesloten bij de specifieke situatie en voorbeelden uit de eigen organisatie. 

Bij incompany-trajecten maakt vaak een gesprek met één van de wethouders deel uit van het programma. In dit gesprek komen vaak onderwerpen aan de orde als;

  • de relatie tussen college en raad (oppositie en coalitie);
  • wijze van samenwerking binnen het college;
  • verwachtingen over adviseurs en adviezen;
  • etc.

Belangstelling voor deze training? 
Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

 

 

 

 

 

 

Kennismaken?

Neem contact op

Over Vitaleoverheid

De samenleving ontwikkelt zich met steeds meer snelheid. Hierdoor verandert ook het werken binnen de overheid. Wie niet vitaal is, wie niet (mee)beweegt, staat stil. Vanuit eigen kennis, ervaring en passie ondersteunt de Vitale Overheid overheidsinstanties bij deze ontwikkelingen.

Contactgegevens

Vitale Overheid
Postbus 866
9400 AW Assen
info@vitaleoverheid.nl
Tel: +31650266175
Tel: +31651930543