Begin je aan je eerste baan? Of ben je zij-instromer en voor het eerst werkzaam bij de gemeentelijke overheid? Na het volgen van deze 2 dagdelen ken je de weg.
Tot een jaar of 30 geleden werd je als ambtenaar vooral binnen de gemeente zelf opgeleid. Na de middelbare school startte je carrière bij de gemeente. De kneepjes van het vak leerde je in de opleiding: GA-1 (= Gemeente-administratie 1). Daar werd je ingevoerd in de verschillende werkvelden van de gemeente: Burgerzaken, Bouw- en Woningtoezicht, Sociale Dienst, etc. Wie meer wilde deed vervolgens GA-2 (inderdaad Gemeente-administratie 2). Uiteindelijk kon je zelfs referendaris worden (schaal 12).
Diewertje, gemeente Berkelland:
Als nieuwkomer in ‘gemeenteland’ heb ik veel aan deze training gehad. Het geeft rust om basiskennis te hebben over wat een gemeente doet, hoe de verhouding met het Rijk is, wie wat beslist, wat doelen zijn en hoe het bijvoorbeeld financieel werkt. Deze basiskennis kan ik meenemen in mijn ambtelijke adviezen, ook naar bestuurders. De inhoud van de training was zoals ik verwacht had na het lezen van de informatie online. Het contact vooraf en tussentijdse checks gaven alle ruimte om zelf leervragen in te brengen. De interactieve, online vorm maakte de training ook gemakkelijk te volgen.
Opgeleid worden door de mensen uit het vak bestaat niet meer. Tegenwoordig doen de meeste mensen na het voorgezet onderwijs een vervolgopleiding. En gaan daarna bij de overheid werken. Ook komt het steeds vaker voor dat er ‘zij-instromers’ bij een gemeente werkzaam zijn. Mensen die eerst al jaren bij een andere organisatie hebben gewerkt: een bank, een welzijnsorganisatie, een commerciële organisatie, enzovoort.
Door de trainingen ben ik bewuster geworden van de politieke- en bestuurlijke afwegingen die worden gemaakt en heb ik een duidelijker beeld gekregen van hoe de hazen lopen bij de decentrale overheid. (Cato)
Een gemeente is een bijzondere organisatie. Een organisatie waarin je ‘de/je weg’ niet zomaar gemakkelijk vindt. Of het nu gaat om de politiek, of om de, in eerste instantie, vaak ondoorzichtige ambtelijke organisatie- en besluitvormingsprocedures.
Hierdoor voel je je sneller thuis in gemeenteland, waardoor je je met meer zelfvertrouwen beweegt in de organisatie. Dat draagt bij aan het je gemakkelijker eigen maken van kennis en kunde in je dagelijkse werkpraktijk.
Heb je geen tijd en geen zin om maanden achter de feiten aan te lopen? Wil je snel zicht op hoe ‘het werkt’, waardoor je met vertrouwen aan de slag kunt? Doe dan mee en maak je in deze training de belangrijkste ins en outs van het werken bij een gemeente eigen.
Vooraf krijg je inhoudelijke informatie toegestuurd. Tijdens de training werk je regelmatig in groepjes. Ook bekijk je korte video’s met voorbeelden over wat er besproken wordt. Je gaat vooral ook zelf aan de slag. Er is voldoende ruimte voor uitwisseling en vragen.
Deze introductietraining is online en duurt 2 dagdelen (2 ochtenden).
Als je deze training hebt gevolgd is de driedaagse Training ‘Grip op het politiek-bestuurlijk en ambtelijke krachtenveld’ een logisch vervolg. Daarin gaan we dieper in op de materie en benodigde vaardigheden.
De trainer is Wilco van Egmond. Wilco heeft veel ervaring in het werken bij gemeenten en provincies als interim-manager, gemeentesecretaris, adviseur en trainer.
De maximale groepsgrootte is 12 deelnemers.
De investering voor deze training bedraagt € 595 (exclusief BTW) en inclusief informatiemateriaal.
Wil je meer weten over deze training? Download de brochure voor alle details. Je vindt er informatie over de lessen, de trainers, en wat je met deze training kunt bereiken. Vul je gegevens in en ontvang de brochure via mail.