Van mijn achtste tot ergens in de twintig heb ik gevoetbald. Niet op het hoogste niveau….wel altijd met veel plezier.
Met zijn allen achter de bal aan Kluitjesvoetbal was een term die regelmatig viel. Dat was geen compliment. De trainer riep het vanaf de zijlijn. Of bij de bespreking in de rust: “dat was niet zo veel jongens; kluitjesvoetbal”.
Wat hij, trainers én voetballers waren in die tijd allemaal jongens, daarmee bedoelde was dit. In ons enthousiasme om te scoren liepen we met z’n allen zo hard mogelijk achter de bal aan. Voor aanwijzingen van omstanders waren we doof. Daardoor liepen we elkaar letterlijk en figuurlijk in de weg. Als we de bal al raakten kwam die vervolgens zelden terecht op een plek die, via een mooie actie, leidde tot scoren. Wat toch het doel is van het spelletje.
Gelukkig voor ons speelden onze tegenstanders het spel bijna altijd op dezelfde manier. Het maakte dus niet zoveel uit hoe we het deden. We leefden ons in ieder geval lekker uit.
Winnen was toeval.
Verliezen met 19-1 Een probleem ontstond als onze tegenstander anders speelde. Met een duidelijke taakverdeling. Bijvoorbeeld door te zorgen dat een paar spelers klaar stonden om ‘buiten het kluitje’ de bal aan te nemen en vanuit die positie samen te werken op weg naar het doel. Dan ging het mis en verloren we. Met 19 – 1 of zo.
Nog steeds allemaal op een kluitje Regelmatig onderzoek ik de sturing op processen en/of doelen binnen de overheid. Soms in de rol van adviseur. Soms door betrokkenheid als procesbegeleider of (interim) manager.
Dan denk ik af en toe terug aan het voetballen uit mijn jeugd. Vooral op momenten dat het ‘spannend’ wordt. Spelers acteren dan vooral ‘kort op de bal’. Mensen rennen hard in plaats van vanuit de eigen positie, de eigen rol, te houden. Vanuit de behoefte om bij te dragen bemoeit iedereen zich met alles.
Door het onoverzichtelijke speelveld gaan betrokkenen zich vooral steeds meer zorgen maken, in plaats van hun eigen waardevolle bijdrage te (kunnen) leveren. Daardoor ontstaat telkens, als vanzelf, een nieuwe crisis. Er is immers altijd wel iemand die er weer “een been” tussen steekt. Dan gaat de bal weer net de andere kant op. Ook hier geldt dan: winnen is een kwestie van toeval.
Tactiek bepaling Kan dat anders? Volgens mij wel. Bijvoorbeeld door net als bij voetbal een aantal uitgangspunten vast te stellen. Zoals:
Een doel: voor welk resultaat “gaan we”?
Een coach/trainer die de verantwoordelijkheid heeft en neemt voor de strategie, opstelling, etc.
Een heldere rolverdeling binnen het team: aanvallers en verdedigers (en soms ook een sterspeler);
De lijnen waarbinnen het spel gespeeld wordt: het speelveld;
En vooral ook: onderscheid tussen spelers, toeschouwers en het bestuur van de club.
Champions League Hiermee wordt het misschien niet meteen Champions League voetbal. Het wordt er wel overzichtelijker van. Een duidelijke spelbepaling en rolverdeling. Vanuit een gezamenlijk gecoördineerde actie bepaal je de tactiek die hopelijk leidt tot winst. Met succes dat je samen viert.
Training Politiek kompas
Wil jij jouw kennis effectief inzetten in besluitvormingsprocessen?
Schrijf je dan in voor de Training Politiek Kompas. In drie dagen krijg je inzicht in het politieke krachtenveld met concrete tips en handvatten om jouw effectiviteit in de samenwerking met de politiek blijvend te versterken.
Delen op Social Media
Wilco van Egmond
Wilco van Egmond is 30 jaar actief binnen de overheid. Als (interim) manager, trainer, adviseur en mentor. Met ingang van 2018 is hij gestart met Vitale Overheid. Vitale Overheid is een actieve en enthousiaste partner bij vernieuwing en ontwikkeling binnen overheden. Wij begeleiden trainings- en implementatietrajecten binnen overheidsorganisaties.
Ook verzorgen wij open-inschrijving opleidingstrajecten voor overheidsprofessionals.
We gebruiken cookies om uw browse-ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud te tonen en ons verkeer te analyseren. Door op "Akkoord" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.